Då är det dags för ett däckbyte

De flesta kan nog enas om att skicken på däcken är avgörande för säkerheten. Ska man ut på en längre bilsemester bör det vara av hög prioritet att man har lämpliga däck på bilen. Inte bara rätt för årstiden (sommar- eller vinterdäck), utan också vad gäller mönsterdjup och deras skick i största allmänhet. Så här vet du när det är dags att byta dem.

Kolla mönsterdjupet

Den primära funktionen hos mönstret på ett sommardäck är att leda av vatten. Utan ett tillräckligt mönsterdjup blir greppet mycket dåligt på fuktiga vägar, vilket i värsta fall kan leda till vattenplaning. Enligt Transportstyrelsen ska mönsterdjupet vara minst 1,6 mm för att ge god friktion vid fuktigt väglag. Om dina däck har ett grundare mönster än så, är det dags att byta utan dröjsmål. Det är då helt enkelt inte längre säkert att färdas med bilen, åtminstone inte när det regnar ute. Däckåterförsäljare brukar ha gott om information kring däckregler – läs ordentligt innan du köper nya.

Testa däcken med en femkrona

Ett enkelt sätt att kontrollera mönsterdjupet på dina vinterdäck är att använda en femkrona. Håll den upp och ner, med toppen av siffran fem nedåt, och stoppa den i en springa i mönstret. Om du kan sticka ned den tillräckligt djup för att däcket ska dölja någon del av siffran fem, är mönstret tillräckligt djup. Mellan kanten på kronan och siffran fem är det nämligen exakt tre millimeter. Kom ihåg att det här endast gäller vinterdäck, och inte sommardäck.

Sommar- och vinterdäck

Förutom mönsterdjupet är det givetvis även viktigt att känna till lagarna kring vinter- och sommardäck. Ska du ut på en lång bilsemester, som sträcker sig från sen vinter in till vår, kommer du sannolikt att behöva byta mitt under semestern. Dessa datum gäller:

  • Vinterdäck ska sitta på mellan 1:a december och 31:a mars, om vinterväglag gäller.

Därutöver är det tillåtet att köra med dubbdäck mellan 1:a oktober och 15:e april. Om det befaras bli vinterväglag under annan tid på året får du köra med dubbdäck även då.