Svealand

Resmål i Svealand

I Svealand hittar man många trevliga resmål och sevärdheter.

Kort information om Svealand

Svealand är den mellersta av Sveriges tre landsdelar och består av landskapen Södermanland, Uppland, Västmanland, Närke, Dalarna och Värmland.

Svealand upptar en yta av 91 098 km². Den fastbeoende befolkningen beräknas till 3 697 823 personer. Liksom de andra landsdelarna, Götaland och Norrland, saknar Svealand egen administrativ betydelse, men begreppet används dagligen, t.ex i väderrapporteringen.

Tidvis har även Gästrikland räknats till Svealand. Åland tillhörde Svealand fram till freden i Fredrikshamn år 1809, då de åländska öarna avträddes till Ryssland. Fram till 1815 räknades Värmland som en del av Götaland. En flytt från Göta hovrätts domkrets till Svea hovrätts ledde till att man började uppfatta Värmland som en del av Svealand.

Resmål i Svealand

Svealand är en region med många och skiftande resmål och sevärdheter. Här kan du uppleva Stockholms skärgård eller livade campingar i Dalarnas stora skogar. Svealand har även strand mot Sveriges två största sjöar vilka erbjuder goda möjligheter til sol och bad under sommaren.