Svealand

Resmål i Svealand

I Svealand hittar man många trevliga resmål och sevärdheter.

Kort information om Svealand

Svealand är den mellersta av Sveriges tre landsdelar och består av landskapen Södermanland, Uppland, Västmanland, Närke, Dalarna och Värmland.

Svealand upptar en yta av 91 098 km². Den fastbeoende befolkningen beräknas till 3 697 823 personer. Liksom de andra landsdelarna, Götaland och Norrland, saknar Svealand egen administrativ betydelse, men begreppet används dagligen, t.ex i väderrapporteringen.

Tidvis har även Gästrikland räknats till Svealand. Åland tillhörde Svealand fram till freden i Fredrikshamn år 1809, då de åländska öarna avträddes till Ryssland. Fram till 1815 räknades Värmland som en del av Götaland. En flytt från Göta hovrätts domkrets till Svea hovrätts ledde till att man började uppfatta Värmland som en del av Svealand.

Resmål i Svealand

Svealand är en region med många och skiftande resmål och sevärdheter. Här kan du uppleva Stockholms skärgård eller livade campingar i Dalarnas stora skogar. Svealand har även strand mot Sveriges två största sjöar vilka erbjuder goda möjligheter til sol och bad under sommaren.

Bila i Stockholmsregionen

Visst, i innerstaden i Stockholm kanske bil inte är det bästa färdmedlet. Runt omkring huvudstaden finns dock en hel del att se, som borgar för en spänningsfylld bilsemester. Vanligtvis brukar sevärdheterna som ligger runtom Stockholm få stå i skuggan av det som finns i innerstaden. Här lyfter vi fram spännande rutter och saker att besöka som ligger utanför tullarna.

För dig som kommer med flyg till Stockholm finns goda möjligheter att påbörja din bilsemester direkt från Arlanda, med hyrbil. Se utbud på sidor som hyrbilarlanda.com

Nynäshamn

Nynäshamn ligger knappt en trekvart söder om Stockholm, och bjuder på en hel del aktiviteter. Något som lockar tågintresserade är Nynäshamns Järnvägsmuseum, och den naturintresserade kan utforska Käringboda Naturreservat. Desto mer populärt är kanske Nynäs havsbad, där det finns möjlighet till olika behandlingar, spadag och övernattning för en rimlig penning. Nynäshamn är också en port för dig som vill fortsätta din bilsemester ut till Gotland.

Strängnäs

Bara 50 minuter bort med bil från Stockholm ligger Strängnäs, där klassisk småstadsidyll finns att upptäcka i Mariefred. Staden är anrik – dess historia sträcker sig tillbaka ända till 1300-talet. Passa på att titta på de låga, lutande husen och gör ett besök på Gripsholms Slott. Ta även en promenad förbi Bellmansgården vid Djurgårdsgatan och Långgatan. Gården var Carl Michael Bellmans hem en period under 1700-talet, och hans intryck av staden kan höras i visan Om Mariefred (Fredmans sång, n:o 34).

Sigtuna

Sigtuna är Sveriges äldsta stad och ligger knappt en timmes bilfärd från centrala Stockholm, inte långt ifrån Arlanda. Staden grundades redan 980 och dess tidiga historia har sina tydliga spår idag, inte minst i arkitekturen. Ett bra sätt att spendera tid på här är att bara promenera runt och titta på husen och ta pauser på ett kafé mellan varven. För dig som är intresserad av arkitekturhistoria finns flera gamla kyrkobyggnader att beskåda. Ett exempel på det är Mariakyrkan från 1200-talet, som är Mälardalens äldsta tegelbyggnad.