Motorstopp

Att tänka på inför bilsemestern

Det finns en hel del att tänka på innan man ger sig iväg på bilsemester. För att slippa onödigt långa stopp när den lilla olyckan är framme är det bra att vara förberedd. För det första är det lämpligt att kontrollera bilen lite extra noga. Kontrollera så att det finns tillräckligt med motorolja och att bilens däck har ett lufttryck som ligger på rätt nivå. För högt eller lågt lufttrryck gör att dina däck förlorar sin förmåga att greppa fast i vägbanan. Dessutom slits dem ojämnt. Se dessutom till att du har extra lampor till bilens strålkastare och luft i reservdäcket. Kolla även så att instruktionsbok, varningstriangel och första hjälpen-kittet finns på plats i bilen.

Gör det bekvämt i bilen, särskilt för föraren. Ställ in säten, backspeglarna, ratten och se till att GPS:en sitter på plats och är inställd på destinationen innan avfärd. För att slippa bli bländad kan ett par solglasögon komma väl till pass. För att minska solstrålningen som kommer in i bilen kan man klä sidorutorna med s.k. solfilm. Solfilmen får dock inte monteras på framrutan och de främre sidorutorna får inte vara alltför tonade eftersom föraren måste ha god sikt. För passagerarna i baksätet ger dock solfilmen bra skydd mot direkt solljus, gärna i kombination med solskydd som man fäster på insidan av rutan.

Om olyckan är framme och bilen blir stående är det bra att ha med sig vatten, något ätbart (t.ex. kex), filtar, ficklampa och såklart en mobiltelefon. Det är också bra att i förväg se över sin bilförsäkring så att man vet vad man kan förvänta sig i form av hjälp från sitt försäkringsbolag. Om bilen blir totaldemolerad vid en krock och måste till bilskroten så hjälper det gott att ha en helförsäkring. Ta ett titt på denna sajt om du behöver byta försäkringsbolag: Försäkring bil – Jämför priser.

Innan du ger dig ut på vägarna är det bra att i förhand ha bestämt vilken väg man ska köra. På internet finns gott om karttjänster som låter dig planera din resa och ger förslag på färdvägar. Har man i förhand koll på vilken väg man ska köra så går resan mycket smidigare.

För att fördriva tiden som passagerare kan det vara bra att ha med sig en tidning eller bok att bläddra i.